Цифровий Собор Паризької Богоматері та інші віртуальні світи покажуть у листопаді у Києві на французько-українському фестивалі цифрового мистецтва Novembre Numérique.

Як передає Amazing Ukraine, про це повідомляє газета День.

Фестиваль Novembre Numérique (Цифровий Листопад) — це серія фестивалів цифрового мистецтва, котрі Французький інститут проводить у всьому світі. В Україні цей фестиваль організовує Французький інститут в Україні за підтримки UKRSIBBANK BNP Paribas Group.

12-14 листопада 2021 року в Києві у Довженко-Центрі вдруге пройде Novembre Numérique en Ukraine — французько-український фестиваль цифрового мистецтва та віртуальної реальності. Україна, як країна зі спільнотою цифрових художників, що активно розвивається, приєдналася до цього руху минулого року. Провівши у 2020 році перший фестиваль Novembre Numérique, який було присвячено виключно творам віртуальної реальності, цьогоріч, в рамках другого видання, організатори розширюють спектр цифрового мистецтва.

У Довженко-Центрі (Музей кіно, 5-й поверх) можна буде побачити все найкраще, що було створено в Україні та Франції у цій сфері за останні роки, обіцяють організатори. Український Novembre Numérique поєднує у собі виставку цифрового мистецтва у форматах віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальностей, роботизованої скульптури та відео, а також публічну програму з лекціями та дискусіями. Цього року глядачам покажуть 12 об’єктів: 4 французьких та 2 українських VR-роботи, 3 галереї у віртуальній реальності й одну виставку у доповненій реальності від V-Art.

Головна місія фестивалю — розвиток співпраці між французькими та українськими художниками в галузі цифрового мистецтва та мистецтва VR, а також презентація публіці кращих проектів останніх років. Для тих, хто ще не мав досвіду знаходження у VR, фестиваль — зручна нагода випробувати нові емоції та розібратися, що ж таке віртуальна реальність, про яку стільки говорять навколо.

Дві роботи на фестивалі будуть представлені митцем особисто — це відомий французький художник Фаб’єн Зокко, який розвиває незвичний жанр роботичної скульптури. В Україну він привезе твір Spider and I — механічного павука, який з’єднаний з автором і відображає через свою поведінку настрій художника. Інша роботична робота того ж митця Theotechnical deconstruction enterprise демонструє, як машина раз за разом переписує біблійний текст, щоразу його змінюючи. Також Фаб’єн Зокко візьме участь у публічній програмі фестивалю — з ним можна буде поспілкуватися під час artist talk.